• Voor 17:00 besteld is dezelfde werkdag nog verstuurd.

Waterbestendige smartphones, hoe zit dat?

Heb je je weleens afgevraagd hoe het zit met water- en stofbestendige smartphones? Veel smartphone fabrikanten bieden tegenwoordig waterbestendige telefoons aan. Hierbij promoten zij met bijvoorbeeld een IP67- of IP68-certificering, maar wat houdt dit nu precies in en hoe gaan de fabrikanten om met de garantie? Al deze vragen beantwoorden wij in dit stuk.

Waterdicht of waterbestendig

In de volksmond wordt al snel geroepen dat een toestel waterdicht is. Dit is helaas niet correct. Waterdicht houdt in dat een toestel onder alle omstandigheden onder water kan, tot aan alle dieptes en geldt er geen maximumtijd. Bij smartphones zien we echter wel altijd limieten opgegeven door de fabrikanten. Denk aan bijvoorbeeld hoe diep een smartphone kan. Deze limieten zijn af te lezen aan een certificering die het toestel toegekend krijgt. Wat erg belangrijk is om hierbij te onthouden is dat het altijd gaat om de bestendigheid tegen zoet water. Als een fabrikant adverteert met een waterbestendig toestel betekent dit bijna nooit dat je hiermee de oceaan in moet gaan. Dit kan namelijk nog steeds schadelijk zijn voor je toestel vanwege het zoute water.

Certificering

Veel toestellen zijn tegenwoordig voorzien van een IP-certificering. Het eerste cijfer achter IP zegt wat over de stofbestendigheid. Deze zal in de meeste gevallen een 6 zijn, die staat voor: volledig bestand tegen stof. Wat vaker verschild is het tweede getal na de letters IP, dit cijfer staat namelijk voor de waterbestendigheid. De twee meest voorkomende gradaties bij smartphones zijn IP67 & IP68. De 7 staat voor waterbestendigheid tot 30 minuten lang op maximaal 1 meter diepte. Als een toestel de IP68 certificering heeft, dan kan deze ook dieper dan 1 meter maar is het aan de fabrikant om hier meer duidelijkheid over te scheppen.

Garantie

Om een bepaalde certificering te behalen moet iedere fabrikant aan dezelfde eisen voldoen. Toch is het mogelijk om waterschade op te lopen met een waterbestendige smartphone mits je de instructies van de fabrikant niet volgt. Ook kan chloor of zeezout ervoor zorgen dat er op beperkte dieptes al waterschade wordt opgelopen. Daarnaast kan je toestel door slijtage na verloop van tijd minder waterbestendig zijn. Het is belangrijk om te weten dat waterschade nooit onder garantie valt bij de smartphone fabrikanten en daarom is het afgeraden bijvoorbeeld te gaan zwemmen met je toestel, zelfs met een IP68-certificering.